fbpx

Centrul de Resurse Educationale, Sociale si Creative

O intrebare de la fiecare, un raspuns pentru motivare

Gabriela Zama foto

Ca psihoterapeut si coach, ca om obisnuit sau în oricare dintre rolurile din viața mea, am descoperit de mult timp puterea si valoarea întrebarilor bune, primite sau adresate, frumusețea dialogului si mai ales rezultatele pe care intrebările bune le aduc odata cu răspunsurile.

De curând am avut parte de un interviu inedit, pentru că intrebarile erau adresate de copii iar răspunsurile trebuiau să fie pe ințelesul lor dar in acelasi timp autentice, inspiraționale, pentru ca ei să învete din acest dialog, si suficient de atractive pentru ei. A fost o experiență foarte plăcută pe care până acum o ofeream eu altor adulți.

Această experiență m-a inspirat să raspund tuturor acelora care imi adreseaza o intrebare buna si care si-ar dori un răspuns bazat pe experienta mea de viata si pornit din suflet, minte si tot ceea ce sunt.

Mi-au placut foarte mult intrebarile primite iar raspunsurile sper sa fie de folos oricui.

Iata ce a iesit…

M.M.: Cine sau ce ți-a dat direcția în viață?

Teoria psihoterapeutică si subconștientul ar putea spune că direcția in viata ne este data de ceea ce am trăit în copilărie si da, este o componentă importantă, însă nu e singura. Ceea ce am văzut si simtit in jurul meu in copilărie, familia mea pentru care sunt foarte recunoscătoare (si privind in jur as spune si foarte norocoasă), figurile emblematice, mentorii de atunci, toate acestea și-au pus amprenta la fundația a ceea ce sunt.

Ce am devenit, sau direcția în care am pornit în viata, nu mi-au fost date de cineva, ci mai curând de ceva. De fiecare experiență care m-a dus la pasul urmator, de întâmplările și „piedicile” care m-au făcut mai puternică, m-au ajutat să reconfigurez traseul în functie de ceea ce simțeam si apoi, de ceea ce gândeam dar mai ales de ce conta cu adevarat pentru mine.

Aș zice ca si concluzie că direcția in viata mi-au trasat-o percepțiile mele referitor la ce am trăit, familia si mentorii minunați care m-au inspirat si susținut, intuiția si liberul arbitru. Asa cum spune un om drag mie si asa cum scrie la profilul meu pe Facebook: Identitatea e un verb nu un substantiv. E un film, nu o imagine. Direcția in viata este încă o călătorie spre o destinație numita devenire. Cu fericire și sens, cu spor si bucurie.

D.P: Ce fel de vibrație împinge oamenii să-si continue viața cu optimism chiar dupa un eveniment dramatic din viata lor? What s their drive?

Nu stiu sa existe o reteta general valabila si nici ce fel de vibratie ar împinge oamenii. Nu pot să spun nici că am trăit cu adevarat momente dramatice, chiar dacă unele ar putea fi considerate astfel. 

Din ceea ce am văzut si trăit eu, cei care au mers mai departe cu sens si împlinire sunt cei care au acceptat ceea ce le-a fost dat, au învățat lectia si au transformat acest lucru în cea mai mare oportunitate de a da sens vieții lor si a celor pentru care pot contribui.

Un moment dramatic este un dar pentru a merge mai departe constient, cu recunoștința si cu un scop mai înalt decât pana atunci. Eu sunt recunoscătoare pentru ca am inteles la momentul potrivit toate astea si viata mea s-a schimbat. Si nu doar a mea.

C.I.: Cum pot ajunge la acel sentiment  interior : DA, asta este ceea ce eu am de făcut, asta mi se potriveste?!

Primul lucru pe care imi vine sa-l spun este: ascultandu-te! Dar nu e suficient să auzi răspunsurile din cap, ci mai ales care sunt raspunsurile pe care corpul tău, sufletul și intuiția ți le oferă.

Apoi, privindu-i pe ceilalti si nevoile lor. Ele pot fi pentru tine acele oportunități pe care implinindu-le lor, sa te simti împlinită, să aduca valoare si să-ti onoreze valorile, să fie bucurie si bunăstare motivatoare.

Si încă ceva…Poti spune DA, aste este ce am eu de făcut si mi se potriveste ACUM. Mâine poate vei face altceva si ti se va potrivi pentru ca esti altfel, însă nu esti altcineva.

Vei afla ce si cum sa  faci, cand vei intelege ce vrei sa devii, sa fii!  Imi place foarte mult expresia „Ceea ce esti e darul lui Dumnezeu pentru tine, ceea ce devii este darul tau pentru Dumnezeu.”

M.C : Ce te-a determinat să alegi ,,spor la zbor”? Știu, sunt ,,n” motivații! A ta?

Iubesc metaforele si lucrez cu ele, sunt un instrument minunat in lucrul cu copiii sau cu adulții in egală măsură. Expresia „spor la zbor” m-a ales ea pe mine.

Acest joc de cuvinte plin de ritm si rima, pune atat de simplu si de clar in valoare lucrurile in care cred: creșterea care sporeste si zborul care inseamna evoluție, înălțare de orice fel, viziune. E important sa crești daca stii ce, cum si pentru ce.
Zburând la propriu de multe ori, indiferent ca a fost cu balonul cu aer cald, parapanta, parașuta, avionul sau chiar liber in bungee jumping, bucuria a fost de fiecare dată cea oferită de posibilitatea de a vedea aceleași lucruri pe care le credeam cunoscute, de sus, dintr-o nouă perspectivă. Cand schimbi perspectiva poti sa schimbi orice, chiar si viata. Asadar…spor la zbor!

R&D: Ce ne mai pregătești frumos anul acesta?

Interesantă expresia „ne mai pregatesti” si sunt recunoscătoare pentru ideea de generozitate pe care o percep aici si sper sa nu gresesc. Raspunsul însă este unul mai pragmatic: e bufet suedez! Ceea ce alege fiecare din ceea ce pregatesc si ma pregatesc, sper sa întrunească mai multe criterii mai mult sau mai putin metaforice: sa hrănească mintea si spiritul, sa contribuie la creștere, sa nu „pice greu” să aducă energie si bucurie, sa fie dupa nevoia fiecăruia si atat cat poate „duce” cel ce ia, sa aiba un “sâmbure” pe care la rândul său să-l planteze si să se bucure apoi de roadele împărtășirii. Pofta buna, poftiți de doriti, serviti si  dăruiți.

 El Ta: Dacă ai avea iar 20 de ani, ce ai face altfel?

Dacă aș avea 20 de ani, mintea de atunci si as trăi în aceleași timpuri, nu aș face nici o schimbare. Sunt ceea ce sunt datorita a ceea ce am fost si am facut, iar asta e bine.

Dacă însă aș fi acum, în epoca pe care o traim la varsta de 20 de ani și cu mintea de acum, dincolo de faptul ca ar fi ciudat,  cred ca aș învăța cateva lucruri în plus cu mai multa determinare decât o făceam la 20 de ani. M-aș asculta mai  mult si nu i-aș mai asculta pe altii  care spun NU cand eu simt ca e DA. Se numeste asumare.

El Ta: Dintre toate trairile omenesti de care ai avut parte până acum la modul semnificativ, care te-au modelat sau și-au lăsat amprenta cel mai pregnant ?

Iubirea mi-a oferit siguranță si sens, frustrarea m-a motivat iar excelenta m-a învățat să iau si să dau maxim din orice experienta.

A.P.: Ce ti-a adus o bucurie imensa atunci cand erai copil?

Dincolo de bucuriile simple pornite de la jocuri, jucarii si copii, am avut parte de o bucurie specială si conținută (nu era euforica sau manifestată efervescent) și anume aceea de a-l privi pe bunicul meu pictand, sculptând, scriind frumos si creînd o mulțime de lucruri creative si deosebite. Era o bucurie care ma făcea si sa mă simt specială si norocoasă, nu orice copil avea asta.

C.I: Ce am de invatat pentru ca viata mea sa devina si mai buna?

Sa fii tu mai buna! Cu tine, cu ceilalti, cu locul in care trăiești, cu cei care sunt diferiți.

Sa faci lucrurile cât poti de bine iar când poti mai putin, să înveți cum să le faci mai bine si să oferi cu bunătate. Ce dai, ce faci si ce esti, tie-ti dai, iti faci si iti esti!

Viata devine mai bună când tu esti mai bună!

 R.M: De ce facem tort la aniversari?

Pentru ca alegem sa facem asta, pentru că vrem și putem. Dar mai ales ca să împărțim cu ceilalti. Si poate…pentru a crede în magia dorintelor care se împlinesc atunci cand suflam în lumânările de pe tort. 😊

 F.R.P. Ce carti v-au inspirat pe dvs?

Din fiecare carte citită am invatat câte ceva si sunt câteva care m-au marcat în mod deosebit si da, m-au inspirat cu adevarat.

Cel mai mult însă, consider că este important obiceiul de a citi zilnic, indiferent daca e putin sau mult, orice carte e bună. Citesc dimineața pentru a începe ziua cu ceva ce-mi place, pentru a intra într-o stare pozitivă, motivantă si pentru a lăsa timp apoi tot restul zilei integrarii celor citite. Nu citesc beletristică decât destul de rar, în vacanță, însă citesc zilnic de ani buni cărți pentru dezvoltare personala sau de psihologie.

Voi adauga si cateva titluri pentru a răspunde întrebării tale.

Prima carte care m-a impactat cu adevarat a fost Putere nemărginită si apoi Descoperă forta din tine, ambele avandu-l autor pe Anthony Robins. Apoi, Inteligenta emoțională de Daniel Goleman a fost cartea care m-a motivat să lucrez cu copiii pentru a echilibra obsesia școlii pentru dezvoltarea inteligententei mentale ca singura forma recunoscută prin note si calificative.

Cărțile lui Andy Szekely, pentru ca nu doar le-am citit ci le-am trăit prin toate programele desfășurate alaturi de el, precum și cartea lui Romeo Crețu despre Obiective si obiceiuri. Ele si ei fac parte din viata mea disciplinată si  Focusată pe soluții, obiective si reușite transformaționale. Ale mele si ale celor care au ales acest mod de viață.

Aș mai adauga Slefuitorul de diamante si Karma iubirii, cărți care m-au impactat si mi-au schimbat anumite credințe si modul de a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Iubesc si citesc oricând cărțile lui Robin Sharma pentru ușurința, motivarea si plăcerea cititului, Zig Ziglar sau Brian Tracy. As adauga mult mai multe însă subliniez din nou, obiceiul de a citi constant este cel mai bun antrenament pentru starea de bine cu tine si pentru tine.

D.B: Cine ai fi daca nu ai fi cine esti?


Intrebarea asta ar putea lua premiul pentru cea mai buna si provocatoare intrebare.

Sunt si aș fi tot eu. CE sunt însă, așa cum am mai spus, sunt datorită felului în care am perceput si reactionat la oamenii si toate evenimentele, provocările, bucuriile dar mai ales alegerile si deciziile din viata mea. Ei si ele în mod cert m-au ajutat să cresc si sa fiu cine sunt. Dacă ele nu ar fi existat, probabil încă mi-aș fi cautat sensul si direcția, asa cum văd că se intamplă multor oameni din jurul meu. 
Nevoia de siguranță este una foarte importantă si ea ne este asigurată, atunci când suntem copii, de familie. Cu timpul însă, siguranța sănătoasă iți este oferită de cine esti si ce devii, de capabilitățile pe care le obții și pentru care muncești pas cu pas.

Un cocon în care să ne simtim protejați permanent nu este stimulativ și s-ar putea ca uneori să „ne rămână mic”, să ne strângă sau să ne simtim lipsiți de libertate. Simt nevoia unui astfel de „cocon” din când în când si ăsta e timpul petrecut în solitudine sau cu oameni cu care pot să împart chiar și numai tăcerea. Asa imi încarc bateriile și-mi dau răgazul să ascult ce simt și ce gandesc din această stare de liniște. 

Dacă n-aș fi cine/ce sunt, as deveni. Insa nu ma opresc la ce sunt si de aceea, singurele lucruri pe care le-as schimba la mine ar fi sa fiu mai buna si sa inteleg ca nu pot fi „atotcuprinzatoare” atunci cand este vorba de oameni. Ei vin doar pentru a ne ajuta sa crestem, sa iubim,sa fim.

C.I. Care este cea mai valoroasă lectie de viată pe care merită să o invăț pentru a ajuta cât mai multi oameni? Și cum să o invăt cel mai ușor?

Ca să ajuți cât mai mulți oameni este important să ții cont înainte de orice, de câteva aspecte. 
– sa găsești oamenii care au nevoie, cer si acceptă ajutorul pe care tu l-ai putea oferi si sunt clari în ceea ce priveste nevoia lor de ajutor.
– sa identifici care sunt resursele, calitățile, lucrurile pe care tu le ai de oferit si esti dispusă să le oferi, iar acest lucru să simti că te bucură, te îmbogățește, nu te sărăcește emoțional, material, fizic.
– sa vezi mereu și să oferi dupa nevoia celuilalt nu după ce crezi tu că are nevoie celălalt, să verifici, să anticipezi, să surprinzi în mod placut;
– sa te gândesti ce si de la cine ai primit tu în decursul vieții si mai ales în copilarie, si în ce măsură acele lucruri, fapte, emotii, au avut un impact relevant asupra ta si a ceea ce ai făcut/devenit datorită lor.
– ajută alti oameni să ajute la rândul lor! 
– ajută alți oameni să vadă si să învețe noi lecții!
– fă pentru alții exact ceea ce vrei să obții pentru tine! Nu in calitate de expert, ci ca un copil care ne reamintește si ne invată mereu simplitatea, sinceritatea și bucuria unei noi descoperiri asupra vieții.

Iar dacă vrei lectii din care să înveți cât mai ușor cum să ajuți cât mai multi oameni, fii atentă ce si cum ceri Universului dar mai ales fii deschisă să vezi, să înțelegi si să primesti tot ceea ce ceri. Universul lucrează prin oameni, sincronicitati, coincidențe, lucruri simple dar cu valoare mare. Sunt deja in jurul nostru. Alege-le pe cele potrivite.

L.S. Ai descoperit măcar parțial sensul vieții? Îți este clar?

Sunt două întrebări bune la care raspunsul este Da si Da. As putea sa ma rezum la acest răspuns, fiind 2 intrebari închise si consider ca am raspuns conform felului in care au fost formultate întrebările. 
Adaug totusi ca Da,  am descoperit care este sensul vieții mele si imi este foarte clar. Dacă viata o sa-mi ofere detalii suplimentare sunt pregătită să le primesc si sa descopar si un alt sens al vietii. Pana atunci fac tot ce pot pentru ca sa-mi onorez valorile si sa imi împlinesc cu bucurie, misiunea personala din aceasta viata.

Sharing is loving...

Alte articole

2 thoughts on “O intrebare de la fiecare, un raspuns pentru motivare”

  1. Minunat articol si in acelasi timp plin de emotii si cu multa valoare, asa l-am simtit.
    Succes si spor in calatoria ta !

  2. Steclaru Luminita-Elena

    Superb interviu! Se vede ca sunteti un om cu un mare potential, de aceea este al 3-lea an cand noi, parintii Marei, dorim ca fiica noastra sa creasca, sa fie modelata si incurajata sa ia in viata cele mai bune alegeri. Va multumim pentru Omul care sunteti! Steclaru, Iasi

Lasă un comentariu